Andra delredovisningen – en kartläggning
Den 10 juni lämnade Tillväxtanalys in ytterligare en delredovisning av regeringsuppdraget om översyn av statligt finansierat företagsfrämjande till Klimat- och näringslivsdepartementet. I kartläggningen skattas det statliga företagsfrämjandet till att totalt omfatta minst 122 miljarder kronor år 2025 i skatteutgifter och direkta anslag inklusive verksamhet som bedrivs via nio statligt ägda bolag och två stiftelser.
Till detta tillkommer kostnader för hantering av företagsfrämjandet, vilket beskrivs i kartläggningen, men som inte har kunnat beräknas. Den statligt företagsfrämjande garanti- och utlåningsverksamheten via Riksgälden och Exportkreditnämnden omfattar flera hundra miljarder, men belastar inte statskassan då de finansieras av räntor och avgifter.
Svårigheter med skattningar
Det har varit svårt att skatta det statliga företagsfrämjandet och det finns risk för såväl över- som underskattningar. Uppdraget är avgränsat till statlig finansiering, vilket innebär att medel från EU samt regionala och kommunala skattefinansierade åtgärder inte ingår. Det finns därmed ytterligare offentliga medel som delges företag än vad som redovisas i denna kartläggning. Valet av definition påverkar också resultatet då vissa åtgärder exkluderas, även om det avser medel till företag. Det har också varit svårt att avgöra kostnad för hantering och innehåll i alla anslag, bland annat på grund av breda syften och flera ändamål avseende vad medlen får användas till.
– Vi är nöjda över att för första gången kunna presentera en övergripande skattning av statligt företagsfrämjande och kan bekräfta bilden av det som fragmenterat. Det är många aktörer och olika aktiviteter och det behövs en bättre överblick och samordning, säger Åsa Hernerud, kanslichef och ansvarig för regeringsuppdraget hos Tillväxtanalys.
Skatteutgifterna uppgår till knappt 110 mdkr, medan anslagen på statsbudgetens utgiftssida summerar till drygt 13 mdkr. Företagsfrämjande åtgärder finns inom 55 anslag på statsbudgetens utgiftssida varav 35 får användas för bidrag, ersättningar och stöd, information, rådgivning och utbildning samt garantier, krediter, lån och riskkapital.
Det är många aktörer inom företagsfrämjandet. 17 myndigheter hanterar direkta utbetalningar till företag; andra hanterar information, rådgivning och utbildning samt medel som rör garantier, krediter, lån och riskkapital. Endast en mindre del av skatteutgifterna och anslagen är utvärderade eller effektutvärderade.
Två förslag till åtgärder
I rapporten lämnas två åtgärdsförslag. Tillväxtanalys föreslår att en gemensam digital plattform samlar statligt företagsfrämjande och som kan underlätta för både stödsökande aktörer och företag och för de företagsfrämjande aktörerna. Det andra förslaget handlar om att förbättra förutsättningarna för utvärderingar.
Läs mer om rapporten, Kartläggning av det statligt finansierade företagsfrämjandet