
Kartläggning av det statligt finansierade företagsfrämjandet
Rapporten är den andra delredovisningen av Tillväxtanalys regeringsuppdrag, om att se över hur det statligt finansierade företagsfrämjandet kan bli så effektivt och ändamålsenligt som möjligt. I kartläggningen uppkattas det statliga företagsfrämjandet till att totalt omfatta minst 122 miljarder kronor år 2025. Många olika aktörer och typer av stöd gör systemet svårt att överblicka.
Kartläggningen visar alltså att det är ett fragmenterat system med många aktörer. 17 myndigheter hanterar direkta utbetalningar till företag; andra hanterar information, rådgivning och utbildning samt medel som rör garantier, krediter, lån och riskkapital. Endast en mindre del av skatteutgifterna och anslagen är utvärderade.
I uppdragets första delredovisning definierade Tillväxtanalys statligt finansierat företags-främjande som – aktiviteter vars primära syfte är att främja investeringar, stärka kon-kurrenskraften eller stödja företagens ekonomiska utveckling.
Tillväxtanalys utgår från den definitionen i den kartläggning som görs i denna delredovisning, vilken omfattar delar av den statliga garanti- och utlåningsverksamheten samt följande delar av statsbudgetens intäkts- och utgiftssida:
- Skatteutgifter.
- Beräknade sakanslag: anslag innehållande aktiviteter med primärt företagsfrämjande syfte som går att särskilja och kostnadsberäkna. I detta ingår medel till statligt ägda bolag och stiftelser samt krisstöd.
- Oberäknade sakanslag: anslag där aktiviteter med ett primärt företagsfrämjande syfte inte går att särskilja och kostnadsberäkna.
- Oberäknade förvaltningskostnader för myndigheternas genomförande av företagsfrämjande uppgifter.
Slutrapport för uppdraget lämnas i januari 2026.
Publicerad: