
Studieområde:
Svenska företags resiliens mot störningar i globala
värdekedjor
I dagens globaliserade värld sker produktionen ofta i flera förädlingsled, förlagda i olika länder beroende på tillgången till råvaror, teknisk kompetens och arbetskraftskostnader. Genom att utnyttja varje lands komparativa fördelar kan företagen hålla kostnaderna för slutprodukterna på en konkurrenskraftig nivå. Samtidigt är detta produktionssätt känsligt för störningar, eftersom många aktörer är involverade i globala värdekedjor. Om råvaror och andra insatsvaror inte levereras just-in-time kan produktionen påverkas, särskilt om lagren är små och alternativa leverantörer saknas.
Slutrapport Q2 2025
Vilka strategier använder företag för att hantera riskerna på världsmarknaden, och hur effektiva är dessa? I det här projektet undersöker vi effekterna av geografisk riskspridning, lagerhållning av insatsvaror och en ökad sourcing från allierade länder (friendshoring).
Analysen utgår från de senaste årens globala störningar, såsom coronapandemin, Rysslands invasion av Ukraina och det försämrade geopolitiska klimatet. Kan företagen hantera dessa utmaningar på egen hand, eller krävs statliga ingripanden och EU-gemensamma åtgärder?
Projektet är uppdelat i tre delar samt en slutrapport. Ytterligare delrapporter kan tillkomma beroende på den geopolitiska utvecklingen och behovet av vidare analys.
Rapport 1: Fungerar riskspridning?
Den första rapporten publicerades hösten 2023 och analyserar störningarna i tillverkningsindustrin under pandemin och effekten av att sprida riskerna i leverantörsledet mellan olika länder. Studien visar att företag med större riskspridning drabbade av mindre störningar under pandemin, allt annat lika. I studien kartläggs även industrins åtgärder för att stärka sin motståndskraft.
Rapport 2: Globala leveransrisker och resiliens - Lärdomar från svenska företag
Den andra rapporten, som publiceras både i en svensk och engelsk version, publicerades i februari 2025. Studien tittar på ett bredare spektrum av resiliensstrategier, inklusive lagerhållning och friendshoring och bygger på data för perioden första kvartalet 2017 till sista kvartalet 2023. Resultatet av studien visar att små företag tenderar att förlita sig på lagerhållning, medan större företag prioriterar att diversifiera sin leverantörsbas. Båda strategierna minskar sårbarheten för globala leveransstörningar, men en kombinerad strategi kan vara mest effektiv. Anpassningen till de ökande riskerna på den globala marknaden har främst varit inriktad på ökad lagerhållning och i viss mån ökad geografisk diversifiering. Trots alla diskussioner om friendshoring är strategin ovanlig och effekterna osäkra.
Rapport 3: Politiska leverantörsrisker – en fallstudie av kritiska råvaror
Den tredje rapporten publiceras våren 2025 och analyserar de grundläggande orsakerna till leveransstörningar på världsmarknaden, där politiska ingripanden – såsom importtullar och exportrestriktioner – tycks spela en allt större roll. Fokus ligger på kritiska råvaror för den gröna omställningen, exempelvis sällsynta jordartsmetaller, där utbudet på världsmarknaden ofta är koncentrerat och riskerna för politiskt motiverade störningar är höga. Kan företagen hantera dessa risker på egen hand, eller krävs EU-gemensamma åtgärder?
Horisontellt perspektiv
Främst det geografiskt perspektiv men även miljö.
Svenska företags resiliens mot störningar i globala värdekedjor
Status
Pågående
2 av 4 delstudier har publicerats
Delstudier inom ramprojektet
Filtrera resultatet
Det här formuläret postas automatiskt